Perenmoes -Ouderwets Lekker Recept| Vera's Lifestyle Wereld (2024)


Alleen voor de geur al zou je deze ouderwets lekkere perenmoes zelf moeten maken! De kruidig warme lucht in huis roept verlangens op naar een lange nazomeravond, buiten bij een behaaglijk vuurtje. Deze nostalgisch lekkere perenmoes kan als bijgerecht of nagerecht geserveerd worden. De smaak past goed bij vlees of wild.

Dit recept is lekker voordelig, simpel en past in een klein budget. Je gebruikt immers minder suiker (slechts 10%-25% van doorsnee recepten) en je kunt peren gebruiken die er niet mooi uit hoeven te zien. Raap de peren eventueel in een boomgaard waar peren overtollig zijn. Of ga langs de markt vlak voor sluitingstijd. Heet of lauw geserveerd komen de smaken in de moes nog beter uit. Ouderwets lekker!

Perenmoes. Ouderwets lekker!

(vegetarisch, melkvrij, minder suiker, bijgerecht, nagerecht)

Wees niet bang om minder suiker te gebruiken en durf kunstmatige zoetstoffen weg te laten. Vaak kun je de helft van de normale hoeveelheid suiker weglaten – of zelfs 75% minder. Zo komt de smaak van peer beter naar voren, terwijl de houdbaarheid prima blijft – mits je schoon werkt en de potten goed afvult.

Je kunt suiker helemaal weglaten in dit recept. Pectine is ook niet nodig, want peer heeft dat van zichzelf al, waardoor de perenmoes na het afkoelen wat opstijft. Wil je helemaal geen suiker gebruiken? Maak dan een hoeveelheid die je gemakkelijk op krijgt of kunt bewaren in de koelkast of diepvries.

Geleisuiker helpt wel de houdbaarheid vergroten. Het zuur van geleisuiker combineert bovendien goed met het zoet van de peer. Veel geleisuiker heb je echter niet nodig. Goed afgesloten is de perenmoes lang houdbaar.

Ingrediënten perenmoes

  • 3 kilogram peren
  • 200 ml water
  • 240 gram geleisuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiden perenmoes

(15 min plus ca. 1 uur suddertijd)

Was en schil de peren. Verwijder het klokkenhuis. Snijd de peren in kleine stukken of gebruik een keukenmachine. Plaats alle ingrediënten in een ruime pan en breng alles al roerend aan de kook. Laat het zacht sudderen met een deksel op de pan. Roer af en toe om. De suddertijd is afhankelijk van de hardheid van de peren. Houd ongeveer 30 minuten tot 60 minuten aan. De moes is klaar als de stukjes makkelijk uit elkaar vallen als je er met een lepel in drukt.

Wil je geen grote stukken? Stamp de stukjes met een stamper fijn. Wil je een gladde moes? Gebruik dan een keukenmachine en blender (een deel) fijn. Bewaren? Bewaar de ouderwets lekkere perenmoes tot gebruik in de koelkast. In de koelkast blijft perenmoes ongeveer een week goed. Wil je de perenmoes langer bewaren? Dat kan met het gebruik van glazen potten met schroefdeksel.

Hoe bewaar je perenmoes langer in glazen potten?

  • Bewaar lege glazen potten met schroefdeksel van groente, jam of fruit. Je kunt de potten voor zoveel gelegenheden gebruiken, dat het zonde is ze meteen in de glasbak te gooien. Je kunt de potjes bijvoorbeeld gebruiken voor een salade onderweg, een koekjespot of voor restjes. Eten bewaard in glaswerk is beter voor de gezondheid dan in goedkope plastic bakjes. Google er eens op!
  • Voor het lang bewaren van moes in glazen potten: Controleer of de potten en deksels geen beschadigingen vertonen. Breng ruim water aan de kook in een schone pan. Haal met een tang de potten en deksels even goed door het hete water en laat ze uitlekken op een schoon vel keukenpapier. Vul de potten tot de rand met moes. Draai het deksel dicht met behulp van een pannenlap, want de pot is gloeiend heet. Draai de pot meteen op de kop en laat het een paar minuten zo op het aanrecht staan. Draai de pot terug. Na het afkoelen, de gevulde potten in een donkere kast bewaren.
  • Let jij op je suikers en hoef je de perenmoes niet lang te bewaren? Laat de geleisuiker dan weg.
Perenmoes -Ouderwets Lekker Recept| Vera's Lifestyle Wereld (1)

Heb je nog meer peren?

Misschien vind je dit recept dan ook interessant Suikerarme fruittaart met peren, bramen en sinaasappel

Met peren kun je ook dit recept volgen Hoe maak je een klassieke appelchutney

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je opde webpagina Lifestylevan Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je opde webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau opde webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis vande vrijwaringsclausuleop de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

  • Boeken van V.P. Ramman
  • DIY projecten plus tips
  • Een beter mens met hond
  • Een beter mens outdoor en op reis
  • Een betere leefstijl en een positieve mind
  • Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
  • Recepten binnen klein budget
  • Recepten met minder suiker
  • Recepten vegan of vegetarisch
  • Recepten voor balansdagen
  • Recepten voor barbecue, kamado en oven
  • Recepten voor haren en huid
Perenmoes -Ouderwets Lekker Recept| Vera's Lifestyle Wereld (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6432

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.